Równanie różniczkowe
jasia: Rozwiązać rownanie różniczkowe y'+2ty=t√y
Wiem że jest to równianie Bernouliego, ale chciałabym prosić o jego wykonanie w calości
29 cze 12:55
Jerzy:
| | 1 | |
Podstawienie: u = y1/2 i u' = |
| y−1/2*y' |
| | 2 | |
| | 1 | |
Mnozysz obustronnie równanie wyjściowe przez |
| y−1/2 |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| y−1/2y' + 2t* |
| y−1/2*y = t* |
| y−1/2*y1/2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
i dostajesz:
| | 1 | |
u' + t*u = |
| t , a to jest równanie liniowe niejednorodne |
| | 2 | |
29 cze 13:42
jasia: a metodą przewidywania równania jak należy to dalej wykonać ?
29 cze 14:08
jc:
Prościej, choć właściwie tak samo (ja jednak wolę za y podstawiać, nie za
√y).
y=u
2
2uu' +2tu
2 = tu
2u' + 2tu = t lub u=0 czyli y=0 (to też jest rozwiązanie!)
2(ue
t2/2)' = 2(u' + tu)e
t2/2 =te
t2/2= (e
t2/2)'
2ue
t2/2 = C + e
t2/2
29 cze 15:03