Całki
jasia: Oblicz objętość bryły V={(x,y,z) ∊R3 : x2+y2+z2 ≤121 , x2+y2≤ z2 , x2+y2≤ 3z2 }
29 cze 12:53
grzest:
Kula o promieniu R=11, przecinająca się z dwoma stożkami o różnych nachyleniach ścian bocznych.
Wprowadzam współrzędne kuliste:
x=r·cosφ·cosθ,
y=r·cosφ·sinθ,
z=r·sinθ,
J=r
2cosθ.
Kąty θ, jakie tworzą ściany boczne stożków z płaszczyzną 0xy:
| | 11/√2 | | √2 | |
sinθ1= |
| = |
| ⇒ θ1=π/4 |
| | 11 | | 2 | |
| | 11/2 | | 1 | |
sinθ2= |
| = |
| ⇒ θ2=π/6. |
| | 11 | | 2 | |
Szukana bryła jest symetryczna względem płaszczyzny 0xy, obliczam więc całkę w górnej
półprzestrzeni i wynik mnożę przez 2.
| | 2662π | |
V=2·∫02πdφ∫π/6π/4cosθdθ∫011r2dr= |
| (√2−1). |
| | 3 | |
29 cze 19:23
piotr: z tym, że x2 + y2 + z2 <= 121 && x2 + y2 >= z2 && x2 + y2 <= 3 z2
29 cze 21:19
grzest: @piotr Masz rację, takie powinny być ograniczenia.
30 cze 10:13