Całki
jasia: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=25−(x2 + y2), z=1
Bardzo proszę o wyznaczenie przedziałów całkowania i wytłumaczenie ich
29 cze 12:50
Lech: z= 25 −( x2 + y2 ) , jest to stozek o osi symetrii z , wierzcholek W( 0,0,25)
Obszar calkowania dla z=1 , x2 + y2 = 24
wspolrzedne biegunowe :
0 ≤ r ≤ √24
0 ≤ φ ≤ 2π
J= r
x= r cos φ
y= r sin φ
V= ∫ ∫ (25 − r2 −1 ) r dφ dr = ..........
29 cze 15:58
grzest:
Szukaną objętością jest objętość paraboloidy obrotowej o wysokości H=24 i promieniu R=
√24.
Wprowadzam współrzędne walcowe:
x=rcosφ
y=rsinφ
z=z
φ∊<0,2π>, r∊<0,
√24>, z∊<1, 25−r
2>
J=r.
Szukana objętość:
V=∫
02π∫
0√24rdr∫
125−r2dz=288π.
Objętość tej paraboloidy można obliczyć bez użycia całek, wiedząc, że jest ona równa połowie
objętości walca opisanego na paraboloidzie.
| | 1 | | 1 | |
A więc V= |
| πR2H= |
| π(√24)224=288π. |
| | 2 | | 2 | |
29 cze 16:10