matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Kaj:
x−2
Znaleźć rzut M' punktu M(3,8,−1) na prostą l :
={y−2}{−2}={z}{3}
1
Znaleźć punkt M2 symetryczny do punktu M względem prostej l Wyszło mi M'=(1,4,3) i M2 =(−7,−16,−3) Proszę o sprawdzenie czy dobrze mi wyszło
29 cze 12:38
Kaj:
x−2
y−2
x
=
=
1
−2
3
29 cze 12:39
Mila:
M(3,8,−1) M'=(1,4,−3) MM'
→
=[−2,−4,−2] Czy MM'→⊥[1,−2,3] ? [−2,−4,−2] o [1,−2,3]=−2+8−6=0 Tak. M' jest środkiem MM
2
⇔
3+x
2
8+y
2
−1+z
2
1=
i 4=
i −3=
2
2
2
M
2
=(−1,0,−5)
29 cze 16:39
Kaj:
Dziękuję
29 cze 18:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick