Geometria
Kaj: Obliczyć objętość i pole całkowite równoległościanu zbudowanego na wektorach u=[1,0,0]
v=[1,1,2]
w=[2,1,0]
29 cze 08:40
Mila:
1) V− Oblicz iloczyn mieszany ( wartość bezwzględna)
2) pole − iloczyny wektorowe odpowiednio dla ścian.
29 cze 19:51
Adamm:
można też iloczynem skalarnym
u•u=1
v•v=6
w•w=5
u•v=1
u•w=2
v•w=3
u•u u•v u•w
u•v v•v v•w
u•w w•v w•w
1 1 2
1 6 3
2 3 5
det(W)=4
V=√det(W)=2
29 cze 20:43
Adamm:
P=2*(P1+P2+P3)
1 1
1 6
P1=√det(W1)=√5
1 2
2 5
P2=√det(W2)=1
6 3
3 5
P3=√det(W3)=√21
P=2√21+2√5+2
29 cze 20:51