ZNAJDZ STYCZNĄ DO KRZYWEJ
jozef jozefowicz: ZNAJDZ STYCZNĄ DO KRZYWEJ
ey+xy=e
29 cze 07:14
jozef jozefowicz: w punkcie (0,1)
29 cze 07:14
jc:
f=ey+xy
fx=y=1
fy=ey+x=e
styczna: x+ey=e
29 cze 07:27
jozef jozefowicz: sorki, ale nie rozumiem tych etapów rozwiązywania
29 cze 07:46
jozef jozefowicz: znaczy, rozumiem, że trzeba obliczyc pochodne po x i y ale skad sie wzielo rownanie stycznej
29 cze 08:03
Adamm:
grad f(0, 1) · (x, y) + c = 0
29 cze 08:04
jozef jozefowicz: absolutnie nic nie rozumiem z tego wzoru
29 cze 08:09
piotr: | | fx(0,1) | |
y − 1 = − |
| (x−0) |
| | fy(0,1) | |
29 cze 09:48
jozef jozefowicz: dziekuje w koncu rozumiem
29 cze 14:56
Adamm:
grad f(x0, y0) · (x−x0, y−y0) = 0
29 cze 15:19