z
Kamil: Wyznaczyć liczbę wszystkich całkowitych nieujemnych rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4=21
gdzie 0≤x
i<8 dla 1≤i≤4
| | | |
bez tego ograniczenia wszystkich rozwiązań będzie | |
| | |
Znajdźmy takie rozwiązania które nie spełniają tego ograniczenia tj. x
i≥8
(x
1−8)+x
2+x
3+x
4=13
| | | |
takich rozwiązań jest | *4 , gdyż na 4 sposoby można wybrać xi. |
| | |
mogą też 2 x
i nie spełniać tego założenia:
(x
1−8)+(x
2−8)+x
3+x
4=5
czyli rozwiązań spełniających to ograniczenie jest
dobrze?
28 cze 22:16
28 cze 22:25
Kamil: a skad to się wzięło?
28 cze 22:27
Mila:
Wynik dobry (120), ale zapisy poprawić trzeba. Popatrz do notatek
28 cze 22:28
jc: Kamil, źle zapamiętałem, tam było 21, nie 24.
28 cze 22:31