zadania
x: Proszę o pomoc z zadaniami:
1) Wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f(x)=1+2
x+1
| | 1 | |
2) Wyznaczyć asymptoty ukośne wykresu funkcji f(x)=xe |
| |
| | x | |
3) Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
| | 1 | |
f(x)=arctg(x)− |
| ln(1+x2) |
| | 2 | |
| | x | |
4) Wyznaczyć całki: a) |
| dx b) 6√1+2x3x2dx |
| | cos2x | |
5) Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami o równaniach xy=6, x+y−7=0
28 cze 20:03
adam: y=1+2x+1
Po zamianie x i y
x=1+2y+1
Wyznaczam y
x−1=2y+1
y+1=log2(x−1)
y=log2(x−1)−1
28 cze 20:06
adam: 3)
Dziedzina rzeczywista. Liczę pochodną
| | 1 | | 1 | 1 | | 1−x | |
f'(x)= |
| − |
|
| *2x= |
| |
| | x2+1 | | 2 | 1+x2 | | 1+x2 | |
f'(x)>0 1−x>0 x<1 funkcja rośnie
f'(x)=0 1−x=0 x=1
f'(x)<0 1−x<0 x>1 funkcja maleje
maksimum lokalne w x=1
28 cze 20:13
piotr:

5) ∫
16(−x+7−6/x)dx = 35/2 − 6 ln(6)
28 cze 20:27
28 cze 20:35
adam: 4)
a) najpierw przez części
u'=1 v=tgx
| | x | |
∫ |
| dx=xtgx−∫tgxdx=xtgx+lncosx+C |
| | cos2x | |
| | sinx | | dt | |
∫tgxdx=∫ |
| dx=| t=cosx dt=−sinxdx −dt=sinxdx | = −∫ |
| =−ln|t|+C=−ln|cosx|+C |
| | cosx | | t | |
28 cze 20:44
adam: 4) b
| | dt | |
przez podstawienie t=1+2x3 dt=6x2dx |
| =x2dx |
| | 6 | |
∫
6√1+2x3x
2dx=
28 cze 20:52
tomasz terka: proszę o dokładniejsze wytłumaczenie zadania nr 5.
28 cze 21:15
adam: W zadaniu 5 rysujesz funkcje y=7−x i y=6/x − otrzymujesz taki wykres jak powyżej. Pole to całka
oznaczona z różnicy funkcji y=7−x i y=6/x na przedziale od 1 do 6 − są to liczby spełniające
równanie 6/x=x−7 (w tych punktach wykresy się przecinają).
28 cze 21:33