Uklad
6.167: bliczyć odległość punktu A(0 0 0) od płaszczyzny przechodzącej przez punkty B(1 0 0) C(0 2 0)
D(0 0 3) Przepraszam że ponawiam pytanie ale chciałabym prosić o pomoc z znalezieniem wzoru
płaszczyzny nie umiem przeksztalcic tych punktów
28 cze 19:22
jc: Skąd bierzesz takie egzotyczne oznaczenia A(0,0,0)?
Prawie jak w programie w javie.
28 cze 20:31
6.167: Zadanie takie
28 cze 21:41
jc: Chodzi o oznaczenie A(0,0,0). Zupełny brak spójności z innymi oznaczeniami.
Takie oznaczenia sprawiły, że przez lata nie strasznie nie lubiłem geometrii
analitycznej. f(3) oznacza, że f ma wartość 3, No właśnie, czy można tak napisać?
Czy raczej tak f(3) ma wartość 3, a jak napisać, że funkcja f w punkcie 7 przyjmuje
wartość 3? f(7)(3), f(7,3) czy jeszcze jakoś inaczej? A jak dodać dwie zmienne?
Same kłopoty i potem już nie można patrzyć na zadanie.
28 cze 21:52
6.167: Ehh sam zaczynam się zniechęcać do tego zadania jak i działu...
28 cze 21:55
Mila:
B=(1 ,0, 0) ,C=(0, 2, 0), D(0 ,0 ,3)
π: Ax+By+Cz+D=0
podstawiasz wsp. punktów
A+D=0
2B+D=0
3Z+D=0
A=−D
| | 1 | | 1 | |
π: −D*x− |
| Dy− |
| Dz+D=0 ⇔ |
| | 2 | | 3 | |
π: 6x+3y+2z−6=0
======================
II sposób
BC
→=[−1,2,0]
BD
→=[−1,0,3]
n
→=[−1,2,0] x[−1,0,3]− wektor normalny płaszczyzny
i j k
−1 2 0
−1 0 3
Liczysz wyznacznik
W=6i+3j+2k
n
→=[6,3,2]
Równanie płaszczyzny: B=(1 ,0 ,0)∊π
π: 6*(x−1)+3*(y−0)+2*(z−0)=0
π: 6x+3y+2z−6=0
================
| | |6*0+3*0+2*0−6| | | 6 | | 6 | |
d(A,π)= |
| = |
| = |
| |
| | √62+32+22 | | √49 | | 7 | |
28 cze 22:05
jc: Już lepiej byłoby pisać (A,0,0,0). Wtedy punkt składałby się z nazwy i 3 współrzędnych.
Ale może chodzi o to, że punkt jest jakimś abstrakcyjnym obiektem, dla którego możemy
określić współrzędne. Wtedy napisałbym to raczej tak: A→(0,0,0) lub w jakiś sposób
nazwał funkcję, która przypisuje punktowi współrzędne np. f.
Wtedy mielibyśmy f(A)=(0,0,0).
Wydaje się, jednak, że najprościej rozważać R
3 i pisać A=(0,0,0).
Punkty (a,0,0), (0,b,0), (0,0,c) o ile a,b,c ≠0, wyznaczają płaszczyznę
x/a + y/b + z/3 =1. Czy to nie jest oczywiste?
Dalej możemy skorzystać ze wzoru na odległość punktu (x
0, y
0, z
0)
od płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0.
| | |Ax0+By0 + Cz0 + D| | |
odległość = |
| |
| | √A2+B2+C2 | |
28 cze 22:06
jc: Tam miało być x/a+y/b+z/c=1. Niektórzy mówią, że to równanie odcinkowe
płaszczyzny.
28 cze 22:08
Mila:
Najprościej w tym przypadku napisać równanie odcinkowe tej płaszczyzny,
ale mało kto o tym równaniu pamięta.

Pozdrawiam.
28 cze 22:14
28 cze 22:16
6.167: Dziękuję chyba rozumiem 2 sposób... A to już wiele dziękuję jeszcze raz
28 cze 22:18
jc: Mila, jak ja mamy iloczyn wektorowy [6,3,2], to możemy policzyć
| | 1 | |
pole trójkąta BCD. Pole = |
| (√62+32+22}=7/2. |
| | 2 | |
Objętość czworościanu ABCD = 1*2*3/6=1.
h * (7/2) /3 = 1. Stąd h=6/7.
28 cze 22:20
jc: Przy okazji, na pewno bez liczenia odpowiesz, ile wynosi pole czworościanu ABCD.
28 cze 22:28
Mila:

Rysunek dla autorki wpisu.
28 cze 22:39
6.167: Tylko nwm dlaczego wzór wychodzi mi 6x+2y+3z−6
28 cze 22:51
6.167: Autora
28 cze 22:52
6.167: Słownik poprawił na autorkę w pierwszym wpisie...
28 cze 22:53
pawel32: wyznacznik mam (6 2 3)
28 cze 22:56
Mila:
i j k || i j
−1 2 0 || −1 2
−1 0 3 || −1 0
W=i*2*3+j*0*(−1)+k*(−1)*0−(j*(−1)*3−i*0−k*2*(−1))
W=6i −(−3j+2k)
W=6i+3j+2k
n→=[6,3,2] − wektor normalny płaszczyzny
28 cze 23:22
Mila:
W tym zadaniu najlepiej napisać równanie odcinkowe płaszczyzny,
ponieważ masz dane 3 punkty płaszczyzny jak na rysunku.
stąd inna postać równania:
π: 6x+3y+2z−6=0 i liczysz odległość A =(0,0,0) od tej płaszczyzny
28 cze 23:26