wyznacz
Krystek: wyznacz liczbe funkcji ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} na {1,2} ktore nie sa surjekcjami
wyszło mi 310−1806 ,poprawnie ?
28 cze 16:28
Blee:
dlaczego?
28 cze 16:39
Blee:
skoro funkcja ma nie być surjekcją to masz tylko dwie możliwości
albo f(x) = 1 albo f(x) = 2
28 cze 16:40
Krystek: wyszło mi ze wszystkich funkcji surjekcjami jest 1806
wiec zamiast 3 powinna byc 2 −błąd przy pisaniu
oto wynik ,proszę sprawdzic
210−1806
28 cze 16:50
Blee:
Czytając treść zadania rozumiem, że funkcja f(x) ma działać z CAŁEGO zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} a nie z dowolnego jego podzbioru
Druga sprawa ... w 210 bierzesz także podzbiór pusty ... nie istnieje funkcja która ze
zbioru pustego działa na jakiś zbiór
28 cze 16:55
Kamil: Wszystkich funkcji jest 2 do 10
Nie suriekcja jest w tedy gdy kazdy x przyjmuje tylko 1 lub kazdy x przyjmuje
2. Wiec nie suriekcji jest 210−2
28 cze 17:02
Mila:
Liczba suriekcji: f: {x
1,...x
10}→{y
1,y
2}
| | | | | |
(−1)0* | *210+(−1)1* | *(2−1)10=210−2=1024−2=1022 |
| | | |
Albo
| | 210−2 | |
2!*S2(10,2)=2* |
| =1022 |
| | 2 | |
1024−1022=2
Dwie funkcje stałe
f(x
i)=1 i f(x
i)=2 nie są suriekcjami.
28 cze 17:04
Blee:
Kamil −−− suriekcja jest wtedy gdy funkcja przyjmuje wszystkie wartości ze zbioru na jaki
działa
Czyli nie suriekcjami będą te funkcje gdzie wszystkie elementy funkcji przyjmują tylko jedną z
tych wartości
28 cze 17:07
Kamil: Tak pomylilem się. Suriekcji bedzie tyle co napisałem.
28 cze 17:13