ciagi
Krystek: Ciag a
n zdefiniowany wzorami : a
2n=2a
n−1,a
2n+1=2a
n+1 ,oblicz a
99 oraz wzyznacz
wszystkie k
dla ktorych a
k=1
próbowałem to jakoś rozpisywać
a
99=2a
49+1 ... i nwm jak dalej to ugryźdż
28 cze 16:23
Blee:
a
0 = 2a
0 − 1 −> a
0 = 1
a
1 = 2a
0 + 1 −> a
1 = 3
a
2 = 2a
1 − 1 −> a
2 = 5
a
3 = 2a
1 + 1 −> a
3 = 7
a
4 = 2a
2 − 1 −> a
4 = 9
zauważasz coś
28 cze 16:29
Blee:
albo
a99 = 2a49 + 1 = 2(2a24 + 1) + 1 = 2(2(2a12 − 1) + 1) + 1 = 2(2(2(2a6
−1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(2(2a3−1) −1)−1)+1)+1 = 2(2(2(2(2(2a1+1) −1) −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(2(2(2(2a0+1)+1) −1) −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(2(2(2(2+1)+1) −1) −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(2(2(6+1) −1) −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(2(14 −1) −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(2(26 −1)−1)+1)+1 =
= 2(2(50−1)+1)+1 =
= 2(98+1)+1 =
= 198 + 1 = 199
28 cze 16:36
Blee:
oczywiście o ile na początku wyznaczysz, że a0 = 1
28 cze 16:37
Krystek: więc to będzie ciag arytmetyczny r=2 wiec a99=3+(99−1)*2
wszystko ok?
28 cze 16:48