Uklad
6.167: Obliczyć odległość punktu A(0 0 0) od płaszczyzny przechodzącej przez punkty B(1 0 0) C(0 2 0)
D(0 0 3)
28 cze 16:18
Blee:
1) na podstawie współrzędnych trzech punktów nie będących współliniowe można wyznaczyć wzór
płaszczyzny
2) wyznaczasz wektor normalny tejże płaszczyzny
3) tworzysz prostą równoległą do wektora normalnego przechodzącą przez punkt A
4) liczysz odległość punktu A od przecięcia się prostej z płaszczyzną
To jest procedura 'na szybkiego' czyli przy szczątkowej wiedzy na temat wzorów
28 cze 16:24
jc:
x+y/2+z/3=1
czyli d(6/7).
28 cze 16:25
6.167: Nie ma na to gotowych wzorów?
28 cze 16:27
jc: Wg Blee
x+y/2+z/3=0
(x,y,z)=t(1, 1/2, 1/3)
podstawiam t+t/4+t/9=1, 49t/36=1, t=36/49
d=6/7 |(1, 1/2,1/3)| = 36/49 * 7/6 = 6/7
28 cze 16:36
jc: W pierwszym rozwiązaniu zastosowałem gotowy wzór.
| | |Ax0+By0+Cz0+D| | |
d( |
| ) |
| | √A2+B2+C2 | |
28 cze 16:39
Blee:
tak czy siak −−− wzór płaszczyzny należy wyznaczyć
28 cze 16:41
jc: Należy napisać.
28 cze 16:51
6.167: Dziękuję bardzo nwm czy zrozumiałem ale dziękuję za pomoc o tak
28 cze 18:26
6.167: Mógłbym prosić jednak wszystko pokolei?
28 cze 19:06