równanie kwadratowe
Ryżowianka: (k−3)2 + (k−2)2 − (k−1)2 = 0
Jak to rozwiązać?
28 cze 15:47
Blee:
k−3 = (k−2)−1
k−1 = (k−2)+1
więc (k−3)3 − (k−1)2 = [(k−2) −1]2 − [(k−2)+1]2
oznaczmy: w = k−2
masz więc: (w−1)2 − (w+1)2 = /// wzór skróconego mnożenia: a2 − b2 = (a−b)*(a+b) // =
= [ (w−1) − (w+1) ] * [ (w−1) + (w+1) ] = −4w = −4(k−2)
więc:
(k−3)2 + (k−2)2 − (k−1)2 = (k−2)2*(1 − 2) = (k−2)[ (k−2) − 4] = (k−2)*(k−6)
28 cze 16:15
Blee:
można też 'na chama' po prostu wyliczyć ze wzorów skróconego mnożenia
28 cze 16:15
ussiedeissu: 1. Dziedzina
D: k∊R
2. Rozwiązanie
(k−3)
2+(k−2)
2−(k−1)
2=0
(k
2−6k+9)+(k
2−4k+4)−(k
2−2k+1)=0
k
2−6k+9+k
2−4k+4−k
2+2k−1=0
k
2−8k+12=0
Δ
k=64−4*1*12=64−48=16
√Δk=4
Odpowiedź: k∊{2;6}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mam nadzieję, że pomogłem! Pozdrawiam
28 cze 16:43
Ryżowianka: Dziękuje bardzo rozumiem teraz :3
28 cze 17:41