Równania różniczkowe
Konrad: Ktoś jest w stanie pomóc z takimi zadaniami z równań różniczkowych ?
1. Rozwiąż r.r y'−y=x
2. Znaleźć całkę szczegółową r.r y'−e−xcosx=0 , f(0)=0
28 cze 14:21
Blee:
1)
y' − y = x
e
−xy' − e
−xy = xe
−x
( e
−xy)' = xe
−x
e
−xy = −xe
−x − e
−x + C
y = −x − 1 + Ce
x
Sprawdzamy:
y' = −1 + Ce
x
Wiec y' − y = x
28 cze 15:03
Blee: 2)
y' = e−xcosx
y = ∫ e−xcosx dx
Rozwiazujesz ta prosta calke, pozniej podstawiasz warunek poczatkowy aby wyznaczyc C i koniec
zadania
28 cze 15:04
jc:
| | 1 | |
y= |
| (sin x − cos x)e−x + C |
| | 2 | |
y(0)=0, C=1/2
28 cze 15:15
Konrad: dzięki
28 cze 17:08