funkcja tworząca
Krystek: wyznacz jawna postac n−tego wyrazu ciagu :b0=0,b1=1,bn=bn−1−bn−2 dla n>=2 korzystajac
z techniki funkcji tworzacych
moze ktoś wie?prosiłbym o rozpisanie jak to się robi
28 cze 09:54
28 cze 12:41
Krystek: ok,ale nie łapie tego

,może ktoś jest co umie i chciałby to rozpisać bo nwm co z czym
28 cze 14:43
Mila:
b
0=0,
b
1=1,
b
n=b
n−1−b
n−2 dla n≥2
A(x)=∑(n=0 do
∞)b
nx
n=b
0+b
1*x+∑(n=2 do
∞)b
nx
n=
=0+x+∑(n=2 do
∞)b
n−1x
n−∑(n=2 do
∞)b
n−2x
n=
=x+x*∑(n=2 do
∞)b
n−1x
n−1−x
2*∑(n=2 do
∞)b
n−2x
n−2=
=x+x*∑(n=1 do
∞)b
nx
n−x
2*∑(n=0 do
∞)b
nx
n⇔
A(x)=x+x*(A(x)−a
0)−x
2*A(x)
A(x)−x*A(x)+x
2*A(x)=x
A(x)*(1−x+x
2)=x
Dalej wiesz jak postępować?
28 cze 16:49
Krystek: tak

,dzięki
28 cze 17:56
Mila:
28 cze 18:17