pomocc
Krystek: niech p,q,r beda liczbami pierwszymi.Definujemy graf G=(V,E) gdzie zbior wierzcholkow V jest
zbiorem wszystkich
dzielników liczby a=p*p*q*r ktore sa wieksze od 1 i mniejsze od a .dwie liczby w ,e ze zbioru V
laczy krawedz nalezaca do E
wtedy i tylkko wtedy gdy NWD(w,e)=1
wypisz wszystkie wierzcholki grafu G,ktos moze wie ?
28 cze 00:05
Pytający:
V={p,q,r,p2,pq,pr,qr,p2q,p2r,pqr}
28 cze 00:41
Krystek: ok,dzięki,jeszcze mam pytanie,jak określic stopien poszczegolnych wierzchołków?
28 cze 09:29
Pytający:
Stopnie zależą od tego, czy liczby p,q,r są różne.
Przykładowo:
deg(p)=3, jeśli p≠q≠r // krawędzie: {p,q}, {p,r}, {p,qr}
deg(p)=1, jeśli p=q≠r // krawędzie: {p,r}
deg(p)=0, jeśli p=q=r // krawędzie: brak; wtedy byłby to graf pusty (bez krawędzi)
28 cze 12:00