prawdopodobieństwo geometryczne
Bartek:

Losuje dwie liczby z odcinka [−3,5]. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich suma jest dodatnia,
jeżeli jedna z nich jest dodatnia?
|Ω| = [−3,5] x [−3,5] = 64
x+y >0 gdy x>0 lub,
x+y >0 gdy y>0
| 1 | |
A = 64 − ( |
| * 6 * 6) = 64 − 18 = 46 |
| 2 | |
Czy zadanie dobrze wykonałem?
27 cze 22:31
Bartek:

I jeszcze mam taki pomysł jak na rysunku powyżej.
Która opcja poprawna?
Bo gdyby w poleceniu było tylko, że suma ma być dodatnia, to opcje pierwsza była by dobra.
W przypadku gdy mam, że jeśli jedna z nich jest dodatnia, to zastanawiam się nad drugą.
Czy tutaj to trzeba w ogóle inaczej liczyć?
Pozdrawiam
27 cze 22:41
Bartek: odświeżam
27 cze 23:09
Pytający:
28 cze 00:58
Pytający:

Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich suma jest dodatnia, jeżeli jedna z nich jest dodatnia?
To będzie prawdopodobieństwo warunkowe.
A // suma jest dodatnia
B //
dokładnie jedna z nich jest dodatnia
C //
przynajmniej jedna z nich jest dodatnia
| P(A∩B) | | |A∩B| | | (64−18)−5*5 | | 21 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| =0.7 |
| P(B) | | |B| | | 2*3*5 | | 30 | |
| P(A∩C) | | |A∩C| | | 64−18 | | 46 | |
P(A|C)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| P(C) | | |C| | | 64−3*3 | | 55 | |
28 cze 00:58
Bartek: O super, już wszystko jasne!
Dziękuje bardzo
28 cze 01:31
Bartek: I jeszcze na sam koniec, polecenie:
"Zaproponuj przestrzeń probabilistyczną opisującą to wydarzenie"
Tutaj napisałbym Ω = [−3,5] x [−3,5], bo losujemy dwie liczby, tylko
jak to poprawnie zapisać?
Pozdrawiam
28 cze 01:43
Bartek: Może że:
Ω={(x,y): x,y ∊ [−3,5]} = [−3,5] x [−3,5] ?
28 cze 10:32
28 cze 11:48