prawdopodobienstwo geometryczne
Bartek:

Z odcinka [−2,3] losujemy dwie liczby, mamy zdarzenia:
A − iloczyn wylosowanych liczb jest ujemny
B − Suma wylosowanych liczb jest mniejsza od 2
Obliczyć P(A), P(B), P(B|A), czy zdarzenia A i B są nie zależne?
|Ω| = [−2,3] x [−2,3] = 25
A − x*y < 0, więc:
x<0 i y>0, oraz:
x>0 i y<0
(kolory niebieski i czerwony)
A = 2*3 + 3*2 = 12
B − x+y<2
y=−x+2
(BnA) to będą te dwa trójkąciki?
| 1 | |
(BnA) = 2 * ( |
| * 1 * 1) = 1 |
| 2 | |
| 1 | | 12 | | 1 | |
P(B|A) = |
| / |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 12 | |
Czy są niezależne?
P(AnB) = P(A) * P(B)
Sprzeczność, więc zą zależne.
Proszę o sprawdzenie, dziękuje
27 cze 19:47
zielony:
zielony obszar który zaznaczyłeś spełnia warunek x+y>2
27 cze 20:59
Blee:
B na pewno jest zle policzone
27 cze 21:07
Bartek:

ahh, co za głupi błąd..
W takim razie A= 25 − 8 = 17
BnA = 4
| 4 | | 12 | | 1 | |
P(B|A) = |
| / |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 3 | |
Czy nadal gdzię sie myle?
Dziękuje
27 cze 21:20
Bartek: a nie, pomyliłem się w warunkowym, zaraz poprawie.
27 cze 21:21
Bartek:

BnA = 11 bo to są te pola ze zdarzenia A,
odjąć dwa trójkąciki (fioletowe), bo nie są częścią wspólne
| 11 | | 12 | | 11 | |
P(B|A) = |
| / |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 12 | |
P(A)*P(B) ! = (AnB)
Czy teraz jest dobrze?
27 cze 21:34
Bartek: odświeżam
27 cze 23:09
Pytający:
Tak.
28 cze 01:07