matematykaszkolna.pl
Złożoności obliczeniowe Kamillo: Złożoność Obliczeniowa − Informatyka Algorytmy Wiem że na tym forum jest sporo osób z Informatyki, a mam pytanie z podstaw więc raczej się ktoś znajdzie do pomocy emotka Mam zadanie posortować złożoności obliczeniowe od najwolniej do najszybciej rosnącej. I tu mam pytanie: Szybciej rosnąca będzie O(n2) czy O(n)? Wiem, że O(n2) jest słabszą złożonością ale nie wiem czy słabszy = wolniejszy czy jak.
27 cze 16:56
Pytający: Dla n=k: O(n)=O(k) O(n2)=O(k2) Dla n=2k: O(n)=O(2k) O(n2)=O(4k2) I która złożoność rośnie szybciej wraz ze zwiększaniem rozmiaru danych wejściowych?
27 cze 17:36
Kamillo: Na pierwszy rzut oka widzę, że złożoność O(n2) rośnie szybciej... Ale pozostaje mi niepewność czy jeśli złożoność szybciej rośnie to czy algorytm działający z taką złożonością będzie działał też szybciej czy to jest działa wtedy na odwrót? Szybciej rosnąca złożoność = szybsze działanie algorytmu?
27 cze 19:49
Mariusz: Szybciej rosnąca złożoność wolniejsze działanie algorytmu Dla małego rozmiaru danych pewien wpływ na szybkość działania może mieć stała ukryta w notacji O
27 cze 20:07
Kamillo: O właśnie tak mi się wydawało. Bardzo wam dziękuję!
27 cze 20:15
Mariusz: https://ideone.com/96VYTE Pobaw się tymi algorytmami a sprawdzisz jak to ze złożonością Możesz dopisać sobie zliczanie porównań i przestawień elementów
27 cze 20:59