Złożoności obliczeniowe
Kamillo: Złożoność Obliczeniowa − Informatyka Algorytmy
Wiem że na tym forum jest sporo osób z Informatyki, a mam pytanie z podstaw więc raczej się
ktoś znajdzie do pomocy

Mam zadanie posortować złożoności obliczeniowe od najwolniej do najszybciej rosnącej.
I tu mam pytanie:
Szybciej rosnąca będzie O(n
2) czy O(n)?
Wiem, że O(n
2) jest słabszą złożonością ale nie wiem czy słabszy = wolniejszy czy jak.
27 cze 16:56
Pytający:
Dla n=k:
O(n)=O(k)
O(n2)=O(k2)
Dla n=2k:
O(n)=O(2k)
O(n2)=O(4k2)
I która złożoność rośnie szybciej wraz ze zwiększaniem rozmiaru danych wejściowych?
27 cze 17:36
Kamillo: Na pierwszy rzut oka widzę, że złożoność O(n2) rośnie szybciej...
Ale pozostaje mi niepewność czy jeśli złożoność szybciej rośnie to czy algorytm działający z
taką złożonością będzie działał też szybciej czy to jest działa wtedy na odwrót?
Szybciej rosnąca złożoność = szybsze działanie algorytmu?
27 cze 19:49
Mariusz:
Szybciej rosnąca złożoność wolniejsze działanie algorytmu
Dla małego rozmiaru danych pewien wpływ na szybkość działania
może mieć stała ukryta w notacji O
27 cze 20:07
Kamillo: O właśnie tak mi się wydawało. Bardzo wam dziękuję!
27 cze 20:15
Mariusz:
https://ideone.com/96VYTE
Pobaw się tymi algorytmami a sprawdzisz jak to ze złożonością
Możesz dopisać sobie zliczanie porównań i przestawień elementów
27 cze 20:59