prawdopodobienstwo geometryczne
Bartek:

Z odcinka [0,5] losuje dwie liczby. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − ich minimum jest większe od 2
B − ich maksimum jest większe od 3
C − ich minimum jest większe od 2, pod warunkiem że ich maksimum jest większe od 3.
Ω = [0,5] x [0,5], |Ω| = 25
A − ich minimum jest większe od 2
rysuje pod prostą y=x
MIN (x,y) dla x>2
MIN (x,y) dla y>2
| | 1 | | 9 | |
Więc mam trójkąt |
| * 3 * 3 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
B − ich maksimum jest większe od 3, czyli:
rysuje nad prostą y=x
MAX (x,y)=x dla x>3
MAX (x,y)=y dla y>3
| | 1 | |
Więc mam trójkąt |
| * 2 * 2 = 2 |
| | 2 | |
Czy dobrze to rozmyślam?
Pozdrawiam
27 cze 16:40
Pytający:

Źle.
A // min(x,y)>2 ⇔
x>2 ∧
y>2
B // max(x,y)>3 ⇔ x>3 ∨ y>3
B' // max(x,y)≤3 ⇔ x≤3 ∧ y≤3
27 cze 17:21
Blee:

o jest A
27 cze 17:22
Blee:

to jest B
27 cze 17:23
Blee:

a to jest C
27 cze 17:26
Blee:
wszędzie 'granice' to linie przerywane
27 cze 17:26
Bartek: Dziękuje, mam pytanie:
mam zapamiętać, że jeżeli mamy np MIN(x,y)>2 to:
x>2 ORAZ y>2
a jeżeli MAX(x,y)>2 to:
x>2 ALBO y>2
27 cze 17:32
Blee:
oczywiście
27 cze 17:34
Blee:
ale już dla:
MIN(x,y) > 2 miałbyś x > 2 ∨ y > 2
MAX(x,y) > 3 miałbyś x > 3 ∧ y > 3
27 cze 17:35
Pytający:
Nie musisz zapamiętywać. Wystarczy chwilę pomyśleć.
27 cze 17:39
Pytający:
Blee, raczej na odwrót (17:35).
27 cze 17:41
Blee:
miało być MIN (x,y) < 2 i MAX(x,y) < 3
27 cze 17:42
Bartek: Myśle dłuższą chwile i jakoś nie bardzo mogę to pojąć.
Pytający napisał:
"min(x,y)>2 ⇔ x>2 ∧ y>2"
"max(x,y)>3 ⇔ x>3 ∨ y>3"
i to jest sprzeczne z tym co napisał(a) Blee:
"ale już dla:
MIN(x,y) > 2 miałbyś x > 2 ∨ y > 2
MAX(x,y) > 3 miałbyś x > 3 ∧ y > 3"
już się pogubiłem, możecie mi to wytłumaczyć w "łopatologiczny" sposób?
Dziękuje
27 cze 17:43
Bartek: aa, juz chyba rozumiem, zaraz to rozpiszę i sprawdzicie
27 cze 17:44
Bartek: Nie no, jednak po próbie rozpisania nadal coś mi nie wychodzi,
w takim razie pozostaje mi zapamiętanie że przy MIN(x,y) mamy "∧"
a przy MAX(x,y) mamy "∨"
Spróbuje w ten sposób inne zadania rozwiązać i sprawdzimy czy mi wychodzi, dziękuje
27 cze 17:54
Blee:
MIN(x,y) > a oznacza ... MNIEJSZA Z LICZB musi być wieksza od a ... a to oznacza tyle, że
zarówno x jak i y musi być większe od a
MAX(x,y) > a oznacza ... WIĘKSZA Z LICZBA musi być większa od a ... a to oznacza tyle, że
przynajmniej jedna z nich musi być większa od a
27 cze 17:57
Blee:
analogicznie
MIN(x,y) < a oznacza ... MNIEJSZA Z LICZB musi być mniejsza od a ... a to oznacza tyle, że
przynajmniej jedna z nich musi być mniejsza od a
MAX(x,y) < a oznacza ... WIĘKSZA Z LICZB musi być mniejsza od a ... a to oznacza tyle, że obie
te liczby muszą być mniejsze od a
27 cze 17:58
Bartek: i to rozjaśniło mój umysł, super, dziękuje, dziękuje i jeszcze raz dziękuje!
27 cze 18:02