matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstrema funckji
wiesio:
Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=x
3
+x
2
−x+2
27 cze 15:57
Kaja:
Policz pochodną.
27 cze 16:36
Janek191:
f '(x) = 3 x
2
+2 x − 1 = 0 ⇔ 3 x
2
+2 x − 1 = 0 Δ = 4 − 4*3*(−1) = 16
− 2 − 4
− 2 + 4
1
x =
= − 1 lub x =
=
6
6
3
Druga pochodna: f "(x) = 6 x + 2 więc f"(−1) = − 4 < 0 zatem funkcja f ma maksimum lokalne w x = − 1
1
f"(
1
3
) = 4 > 0 zatem f ma minimum lokalne w x =
3
Patrz też na wykres funkcji f(x) = x
3
+ x
2
− x + 2
28 cze 09:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick