Wartość oczekiwana i odchylenie standardowe zmiennej Y
m4t: Zmienna losowa X ma wartość oczekiwaną równą a oraz odchylenie standardowe równe b. Jaką
wartość oczekiwaną oraz odchylenie standardowe ma zmienna Y = 4X+1 ?
27 cze 13:53
kochanus_niepospolitus:
Skoro X ma wartość oczekiwaną 'a' to 4*X jaką będzie miała wartość oczekiwaną? Oczywiście 4*a
No to 4*X + 1 jaką będzie miała? Oczywiście 4*a + 1
Skoro X ma odchylenie standardowe b to 4*X jakie będzie miało odchylenie? 4*b
W takim razie 4*X + 1 będzie miał odchylenie ... 4*b (przesunięcie wartości nie ma wpływu na
odchylenie standardowe)
27 cze 14:23
Sushi:
D2(cX+d)= c2 * D2(X)
27 cze 18:15
Basia:
| | ∑cxi | | c*∑xi | |
E(cX) = |
| = |
| = c*EX |
| | n | | n | |
| | ∑(cxi−cEX)2 | | ∑[c(xiEX)]2 | | ∑(xi−EX)2 | |
D2(cX) = |
| = |
| = c2* |
| = c2*D2X |
| | n | | n | | n | |
| | ∑(xi+d) | | ∑xi | | n*d | |
E(X+d) = |
| = |
| + |
| = EX+d |
| | n | | n | | n | |
| | ∑(xi+d−EX−d)2 | |
D2(X+d) = |
| = D2X |
| | n | |
E(cX+d) = c*EX+d
D
2(cX+d) = D
2(cX) = c
2*D
2X
E(4X+1) = 4a+1
D
2(4X+1) = 16b
29 cze 03:07