kombinatoryka, matematyka dyskretna
Przedsesyjny: Do kina wchodzi klasa,w ktorej jest 9 dziewczynek i 24 chlopcow. Na ile sposobow moga ustawic
sie w kolejce do kasy, jeśli:
a) dziewczynki sa rozroznialne, a chlopcy nierozroznialni
b) dziewczynki sa jednakowe, chlopcy sa jednakowi i zadne dwie dziewczynki nie stoja obok
siebie.
Prosze o pomoc (:
26 cze 21:52
Mila:
a)
przestawienia między chłopcami nie dają
nowej sytuacji
dla 5 chłopców i 3 dziewczynek
⋁C ⋁ C ⋁ C ⋁ C ⋁ C⋁
Dla dziewczynek masz do wyboru 6 miejsc
26 cze 22:06
Pytający:
24+9=33
| | | | | |
b) | = | , czyli liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych równania: |
| | | |
x
1+∑
i=29(x
i+1)+x
10=24
x
1 // liczba chłopców przed pierwszą dziewczynką
(x
i+1), i=2..9 // liczba chłopców pomiędzy (k−1)−szą dziewczynką i k−tą dziewczynką
x
10 // liczba chłopców za ostatnią dziewczynką
26 cze 22:11
Pytający:
26 cze 22:12