To
Wieczorowy brunet:

W zbiorze a={5
n,n∊N}∪{2,4,8,10} uporządkowanym przez relacje podzielnosci− mam wskazac
elementy minimalne, maksymalne.
Oraz kres dolny i gorny podzbioru b{2,5,10,25}
to element minimalny: 1
max:10,8
elem. najwiekszy− brak
elem. najmniejszy 1
Czym są kres dolny i gorny?
Czy jesli ten diagram nie rowijal by sie dalej, tzn. skonczylby sie na 125 to czy 125 bylo by
elementem najwiekszym?
Basia: Poczytaj tutaj, dokładnie i przystępnie jest to wszystko wyjaśnione
http://smurf.mimuw.edu.pl/node/661
Nie wiem czy dobrze rozumiem ten zapis
A={5
n: n∊N}∪{2,4,8,10}
Dla mnie oznacza to zbiór
A = {2,4,8,10,1,5,25,125,625...........}
jedyną minorantą (czyli ograniczeniem dolnym) podzbioru {2,5,10,25} jest 1
jest to więc rownież kres dolny
majorantami (czyli ograniczeniami górnymi) byłyby wszystkie liczby podzielne przez 2,5,10 i 25
czyli podzielne przez 50; takich liczb w zbiorze A nie ma
nie ma więc również kresu górnego