kąty
Margo: cześć, mam problem z prostym równaniem z kątami
cos
2 (45) + cos
2 (60) + cos
2 γ = 1
| | 1 | |
cos γ = |
| i z tego by wychodziło, że γ = 60 stopni, ale w odpowiedziach jest to 120, ktoś |
| | 2 | |
może mi wytłumaczyć gdzie się mylę?
26 cze 20:05
Lech: Sa dwa rozwiazania γ = 60° lub γ = 120° , bo cos γ = 1/2 lub cos γ = −1/2
Powinien byc podany jakis warunek dla kata γ ?
26 cze 20:39
Margo: w zasadzie to tak, jest to część zadania z mechaniki
https://imgur.com/a/bjYUEw1
gdzie nasze szukane γ to kąt między rzutem F2 na płaszczyznę x−y, a osią "z" z tego co wiem
26 cze 20:51
Margo: wtedy cos γ = −1/2 miałoby rację bytu tylko wtedy, gdyby we wzorze napisać '− cos2 γ' zamiast
'+'
26 cze 20:52
Lech: Rownanie : cos2x =1/4 ⇔ cos2x −1/4= 0 ⇔ (cos x −1/2)(cosx+1/2) = 0 ⇒
cos x= 1/2 lub cosx= −1/2
26 cze 20:58
Adamm: @Margo gdyby było −cos2γ=1/2 to nie byłoby rozwiązań w liczbach R. Nie ucz ojca dzieci robić
27 cze 12:59
Lech: cos2 γ = 1/4 / √ ⇒ | cos γ | = 1/2 ⇔ cos γ = 1/2 lub cos γ = − 1/2
Uczen widocznie zapomniam , ze : x2 = 4 / √ ⇒ | x | = 2 ⇔ x= 2 lub x= −2
27 cze 13:14