całka
Mikołaj: ∫1sinx + sin2xdx
26 cze 19:55
Lech: | | 1 | |
∫ |
| dx= [ podstawienie 1 + 2 cos x= t ⇔ dx = dt/(−2sin x) ] = ......... |
| | sin x( 1+2cos x) | |
26 cze 20:48
Mikołaj: aha skorzystałeś z tego twierdzenia o kwadracie cosinusów czy jakoś tak?
26 cze 20:49
Sushi:
Sin 2x= 2* sin x * cos x
26 cze 20:51
jc: Czy na prawdę tak trudno postawić spację między sin a x?
| | 1 | | sin x | |
∫ |
| dx =∫ |
| dx |
| | sin x + 2 sin x cos x | | sin2x(1 + 2cos x) | |
| | sin x | | dy | |
=∫ |
| dx = −∫ |
| |
| | (1−cos2x)(1 + 2cos x) | | (1−y2)(1+2y) | |
y = cos x
26 cze 20:53
Mikołaj: To coś się nie zgadza w takim razie sorry ale jutro mam egzamin i od 6 matme robie wiec nie
ogarniam
26 cze 20:53
Lech: cos x = (t−1)/2 , sin2x = 1 − cos2x ⇔ sin2x = ( 1 − (1−t)2/4)
Dokoncz ! Powodzenia !
26 cze 20:54
Mikołaj: Dzieki
26 cze 20:59
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
=∫( |
| |
| − |
| |
| − |
| |
| ) dy |
| | 2 | | 1+y | | 6 | | 1−y | | 3 | | 1+2y | |
dalej łatwo − 3 logarytmy (sprawdź rozkład, w pamięci mogłem coś pomylić).
26 cze 21:09
Mikołaj: rozkład mi wyszedł taki 1(1−y2)(1+2y) = Ay +B{{1−y2)} + u{C(1 + 2y)
czyli 1 = (Ay + B)(1+2y) + C(1 −y2) wymnażając mamy 1 = 2Ay − 2Ay2 +B +2By +C − Cy2
i powstają 3 równania
dla y2 0 = 2A − C
dla y 0 = 2B +A
dla stałych 0 = B + C
i wychodzi
A = 23
B = −13
C = −43
Ale też mogłem coś pomylić
26 cze 21:46
jc:
A/(1−y) + B/(1+y) + C/(1+2y)=1/...
A(1+y)(1+2y)+B(1−y)(1+2y)+C(1−y2)=1
y=1, 6A=1, A=1/6
y=−1, −2B=1, B=−1/2
y=−1/2, 3/4 C=1, C=4/3
Teraz jest o.k.
Pisząc ułamki, używaj dużej litery U (właściwie te małe ułamki powinny być
usunięte z edytora).
26 cze 22:17
Mikołaj: właśnie nie do końca bo kwadrat masz w nawiasie, sprawdziłem w filmie na yt ja mogłem się
walnąc tylko w liczeniu rozbijasz to na 2 ułamki ale będziesz miał 3 rozwiązania będzie
| 1 | | Ay +B | | C | |
| = |
| + |
| |
| (1−y2)(1+2y) | | (1−y2) | | (1+2y) | |
26 cze 22:33
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
.. = |
| |
| − |
| |
| + |
| |
| |
| | 6 | | 1−y | | 2 | | 1+y | | 3 | | 1+2y | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
całka = − |
| ln|1−y| − |
| ln |1+y| + |
| ln |1+2y| |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
Rozkłada się, po to, aby łatwo było liczyć całki.
Jeśli uważasz, że Twój rozkład jest wygodniejszy, możesz na nim poprzestać.
26 cze 22:42
Mikołaj: Ale oba są poprawne?
26 cze 22:44
jc: Pewnie tak. Ja zapomniałem o minusie przed całką.
26 cze 22:54
Mariusz:
| L(x) | | A1 | | A2 | | An | |
| = |
| + |
| +...+ |
| |
| M(x) | | (x−x1) | | x−x2 | | x−xn | |
.
.
.
L(x)=−1
M(x)=(1−y)(1+y)(1+2y)
M'(x)=−2y(1+2y)+2(1−y
2)
y=1
−2*3+2(1−1)=−6
y=−1
−2(−1)(1−2)+2(1−1)=−2
| | 1 | | 1 | | 3 | |
−2(− |
| )(1−1)+2(1− |
| )= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| −1 | 1 | | −1 | 1 | | 2 | 1 | |
|
| + |
|
| − |
|
| |
| −6 | y−1 | | −2 | y+1 | | 3 | | |
| 1 | 1 | | 1 | 1 | | 2 | 2 | |
|
| + |
|
| − |
|
| |
| 6 | y−1 | | 2 | y+1 | | 3 | 2y+1 | |
27 cze 10:08