prawdopodobieństwo
Bartek: W urnie jest 5 kul ponumerowanych od 1 do 5. Losujemy ze zwrotem.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden razy numer kuli
pokryje się z numerem losowania?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, poproszę o pomoc.
Pozdrawiam
26 cze 18:52
Mila:
X={1,2,3,4,5}− numery kul
ile kul losujemy?
26 cze 18:54
Blee:
Robimy z przeciwnego.
Jaka jest szansa ze ani razu nie trafimy kuli odpowiadajacej numerowi losowania
26 cze 19:17
Bartek: W poleceniu nie ma wspomniane, więc wydaje mi się ze 5 razy i
sprawdzamy czy numer kuli jest taki sam co losowania.
Pomysł jaki mi przychodzi:
losowanie nr 1: musimy wylosować kule z numerem 1, więc p−stwo 1/5
losowanie nr 2: musimy wylosować kule z nr 2, więc p−stwo 1/5
| | 1 | |
Więc p−stwo trafienia DOKŁADNIE raz wyszło by mi |
| ? |
| | 55 | |
no jakoś mi się te moje pomysły nie podobają, uznaje je za jakiś bełkot.
26 cze 19:20
Bartek: bo np: przy pierwszym losowaniu odrzucamy kule z nr 1?
w drugim kule z nr 2?
Więc za każdym razem odrzucamy jedną kule, zostają nam cztery,
a z tych czterech losujemy 5 razy?
26 cze 19:22
Mila:
Tak.
26 cze 21:03
Bartek: | | 45 | |
W takim razie P(A) = 1 − |
| = ~0.672 |
| | 55 | |
26 cze 21:07
Mila:
0.67232
26 cze 21:40