Zbiory
Zosia92: Jaki jest sposób rozwiązania następującego zadania?
Klasa liczy 20 osób. Jest w niej dokładnie n chłopców, n osób zna angielski, n osób nosi
okulary. Jaka jest najmniejsza wartość liczby n, jeżeli w klasie znajdziemy chłopca w
okularach, który zna angielski?
26 cze 18:01
piotr: n=1
26 cze 18:52
Zosia92: @piotr Jest to błędna odpowiedź, powinno wyjść 14. Ktoś wie jak do tego wyniku doprowadzić?
26 cze 19:52
Lech: Zrob rysunek zbiorow ( np.kola) jedno zawiera n −chlopcow , drugie n− osoby znajace jezyk
angielski
i trzecie n − osob w okularach , i wyznacz czesc wspolna !
26 cze 20:36
Pytający:
|C|=|A|=|O|=n
20≥|C∪A|=|A|+|C|−|C∩A|
|C∩A|≥2n−20
20≥|(C∩A)∪O|=|C∩A|+|O|−|(C∩A)∩O|
| | 40 | |
|(C∩A)∩O|≥|C∩A|+|O|−20≥2n−20+n−20=3n−40>0 ⇔ n> |
| |
| | 3 | |
Acz treść jest taka, że odpowiedziałbym tak jak
Piotr.
26 cze 22:50