prawdopodobieństwo
Bartek: 1. Urna zawiera 10 kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy 4 kule:
a) jednocześnie
b) po kolei i ze zwrotem
Zdarzenia:
A − Wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem parzystym
B − Wszystkie wylosowane kule mają numer większy od 3.
Dla obu przypadków wyliczyć P(A), P(B), P(A' u B)
Bardzo proszę o sprawdzenie moich obliczeń

a) jedocześnie
Zdarzenie A:
| | 10! | | 10! | |
|Ω| = |
| * 4! = |
| * 4! = 5040 * 4!, ponieważ: |
| | (10−4)! | | 6! | |
losuje cztery kule z dziesięciu, je rozróżniam(bo są ponumerowane),
następnie te cztery wylosowane kule mogę ułożyć na 4! sposobów, zgadza się?
A − Wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem parzystym,
więc wyliczę zdarzenie przeciwne A' − wylosowaliśmy wszystkie kule z numerami nieparzystymi.
| | 5! | | 5! | |
A' = |
| * 4! = |
| * 4!, ponieważ |
| | (5−4)! | | 1! | |
losuje cztery kule z numerami nieparzystymi z pięciu, które mają numery nie parzyste,
następnie te cztery kule mogę ułożyć na 4! sposobów, tak?
| | 5! * 4! | |
Ostatecznie P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| | 5040 * 4! | |
| | 5! | | 120 | | 41 | |
= 1 − |
| = 1− |
| = |
| |
| | 5040 | | 5040 | | 42 | |
Zdarzenie B:
B − Wszystkie wylosowane kule mają numer większy od 3.
Takich kul jest 7 = {4,5,6,7,8,9,10}
| | 7! | |
B = |
| * 4!, bo losuje cztery kule z siedmiu i je mogę ustawić na 4! sposobów. |
| | (7−4)! | |
| | 840 * 4! | | 840 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 5040 * 4! | | 5040 | |
Czy P(A'n B) to będą wszystkie nieparzyste większe od 3?, jeżeli tak to:
| | 120 * 4! | | 840 * 4! | |
P(A' u B) = |
| + |
| − P(A'n B) = |
| | 5040 * 4! | | 5040 * 4! | |
| | 960 + 840 | | 3 | |
= |
| − |
| ? |
| | 5040 | | 5040 | |
b) Po kolei i ze zwotem
|Ω| 10
4 * 4!, ponieważ:
losuje z dziesięciu kul cztery razy: 10*10*10*10 (wariancja z powtórzeniami),
a następnie te 4 kule mogę ułożyć na 4! sposobów.
A − Wylosowaliśmy co najmniej jedną kule z numerem parzystym,
tak więc znów liczę zdarzenie przeciwne:
A' = 5
4 * 4!, ponieważ z pięciu kul losuje po jednej czterokrotnie i te cztery wylosowane
moge rozmieścić na 4! sposobów.
| | 54 * 4! | | 15 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 104 * 4! | | 16 | |
B − Wszystkie wylosowane kule mają numer większy od 3.
Kul takich jest 7, więc B = 7
4 * 4!
| | 74 * 4! | | 2401 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 104 * 4! | | 10000 | |
Dziękuje i pozdrawiam
26 cze 17:43
Mila:
Niestety źle.
X={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} − numery kul
a) losujemy 4 kule
jednocześnie.
Nie uwzględniamy kolejności
1) A− wylosowano co najmniej jedną kulę z numerem parzystym
X
n={1,3,5,7,9}
X
p={2,4,6,8,10}
| | | |
|A'|= | =5− wylosowano wszystkie 4 kule z numerem nieparzystym ( ze zbioru Xn) |
| | |
2) B − Wszystkie wylosowane kule mają numer większy od 3.
X
3={4,5,6,7,8,9,10}
| | 1 | | 7 | |
3) P(A'∪B}=P(A')+P(B)−P(A'∩B)= |
| + |
| −P(A'∩B) |
| | 42 | | 42 | |
A'∩B− wszystkie 4 kule mają numery nieparzyste i numery większe od 3
(czyli możliwe numery nieparzyste ze zbioru {4,5,6,7,8,9,10})
|A'∩B|=0
======================
Jeżeli chcesz uwzględnić kolejność to
wariacje bez powtórzeń
|Ω|=10*9*8*7 − pierwsza kula na 10 sposobów druga już na 9, trzecia na 8, czwarta na 7
| | 10! | | 10! | | 6!*7*8*9*10 | |
( inaczej |
| = |
| = |
| =10*9*8*7 i już masz ustawione |
| | (10−4)! | | 6! | | 6! | |
4 różne kule na wszystkie sposoby)
|A'|=5*4*3*2
| | 5*4*3*2 | | 4*3 | | 1 | |
P(A')= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8*7 | | 9*8*7 | | 42 | |
| | 7*6*5*4 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 10*9*8*7 | | 6 | |
==========================
Następne, jak to przeczytasz.
26 cze 18:39
Bartek: Ehh, no czemu ja tam wstawiłem 4! :c
Dobrze, w tym zadanie nie uwzględniamy kolejności.
Gdyby było napisane, ze "wyjmujemy kolejno" to wtedy bym uwzględniał kolejność, tak?
Gdybym miał takie zadanie na kolokwium jak podałem w wątku,
to rozumiem że kolejności mam nie uwzględniać, bo nigdzie o tym nie jest napisane.
Co do b) po kolei i ze zwrotem − to też niepotrzebnie dałem 4!?
Dziękuje
26 cze 19:15
Mila:
(a) możesz zrobić ( ale nie musisz) z uwzględnieniem kolejności, pokazałam, że wyjdzie to samo,
natomiast w( b)
musisz uwzględnić kolejność, bo jest losowanie ze zwracaniem −
więc wariacje z powtórzeniami.
Jeszcze nie sprawdziłam (b).
Po kolacji to zrobię.
26 cze 19:52
Bartek: Okej, dziękuje

Życzę smacznego i z niecierpliwością oczekuje
26 cze 19:55
Mila:
b) Losujemy 4kule po kolei i ze zwrotem
X={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10} − numery kul
Uwzględniamy kolejność
|Ω|=10*10*10*10− wariacje z powtórzeniami
1) A− wylosowano co najmniej jedną kulę z numerem parzystym
X
n={1,3,5,7,9} ,X
p={2,4,6,8,10}
|A'|=5*5*5*5 − pierwsza na 5 sposobów, druga na 5 sposobów., trzecia na 5 sposobów
czwarta na 5 sposobów
(4 kule o nieparzystych numerach)
| | 5 | | 1 | | 1 | |
P(A')=( |
| )4=( |
| )4= |
| |
| | 10 | | 2 | | 16 | |
2)B − Wszystkie wylosowane kule mają numer większy od 3.
X
3={4,5,6,7,8,9,10}
|B|=7
4
3)
P(A'∪B}=P(A')+P(B)−P(A'∩B)
X
4n={5,7,9}
|A'∩B|=3*3*3*3
np: (5,7,7,9) − nieparzyste i nr>3
| | 1 | | 74 | | 34 | |
P(A'∪B)= |
| + |
| − |
| =0.2945 |
| | 16 | | 104 | | 104 | |
===============================
26 cze 20:57
Bartek: Super, już wszystko jasne, dziękuje!
Teraz ciąg dalszy tego zadania, podpunktu a)
Niech X oznacza liczbę wylosowanych kul z numerami parzystymi.
Wyznacz rozkład zmiennej losowej X.
Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancje zmiennej losowej.
| | | |
Losuje 4 kule z 10 więc |Ω| = | = 210 |
| | |
Kul z numerami nieparzystymi jest 5, więc:
| | | | | | 5 | | 1 | |
P(X=0) = ( | * | ) / 210 = |
| = |
| |
| | | | 210 | | 42 | |
bo losuje zero parzystych z pięciu oraz cztery nieparzyste z pięciu.
| | | | | | 50 | | 10 | |
P(X=1) = ( | * | ) / 210 = |
| = |
| |
| | | | 210 | | 42 | |
| | | | | | 100 | | 20 | |
P(X=2) = ( | * | ) / 210 = |
| = |
| |
| | | | 210 | | 42 | |
| | | | | | 50 | | 10 | |
P(X=3) = ( | * | ) / 210 = |
| = |
| |
| | | | 210 | | 42 | |
| | | | | | 5 | | 1 | |
P(X=4) = ( | * | ) / 210 = |
| = |
| |
| | | | 210 | | 42 | |
D
2X = EX
2 − (EX)
2
| | 10 | | 20 | | 10 | | 1 | |
EX = 1* |
| + 2* |
| + 3* |
| + 4* |
| = 2 |
| | 42 | | 42 | | 42 | | 42 | |
| | 10 | | 20 | | 10 | | 1 | | 14 | |
EX2 = 1* |
| + 22* |
| + 32* |
| + 42* |
| = |
| |
| | 42 | | 42 | | 42 | | 42 | | 3 | |
(EX)
2 = 2
2 = 4
Dziękuje Mila
26 cze 21:35
Bartek: No ale coś mi nie pasuje bo D
X powinien być większy od zera..
26 cze 21:39
Bartek: | | 2 | |
a nie, |
| wychodzi, jak ja licze.. |
| | 3 | |
Wszystko dobrze?
26 cze 21:44
26 cze 21:54
Mila:
Zmęczony już jesteś
26 cze 21:54
Mila:
Kiedy masz egzamin?
26 cze 21:55
Bartek: owszem, jestem :c
w czwartek rano, więc pozostał mi jeden dzień a jeszcze kilka zadań muszę przerobić,
a np p−stwa geometrycznego jeszcze nie ruszałem, więc czasu mało.
26 cze 22:07
Mila:
Wytrwałości i jasnego umysłu życzę.
26 cze 22:08
Bartek: Uff, czyli wychodzi na to że dobrze policzyłem.
Jutro zapewne wrócę z dawką kolejnych zadań

Dziękuje Mila, co ja bez Ciebie bym zrobił...
26 cze 22:12