Monotoniczność i ekstrema lokalne
Mikołaj: f(x)= 3 + ln(4x1+2x2)
trochę ten logarytm mnie denerwuje bo nawet nie wiem jak się dziedzinę wyznacza. Pomożecie
26 cze 16:41
26 cze 16:41
mat: | | 1+2x2 | | 4(1+2x2)−4x*4x | |
f'(x)= |
| * |
| |
| | 4x | | (1+2x2) | |
26 cze 16:43
Mikołaj: a ln nie ma dodatkowych ograniczeń?
26 cze 16:43
mat: tam w mianowniku (1+2x
2)
2..
| | −8x2+4 | |
i potem f'(x)= |
| |
| | 4x(1+2x2) | |
26 cze 16:45
Lech: | | 4x | |
Dziedzina: |
| > 0 ⇔ 4x> 0 ⇒x>0:, bo 1+2x2 > 0 dla x=R |
| | 1+2x2 | |
26 cze 16:45
mat: nie, tylko to co jest argumentem ma być dodatnie
26 cze 16:45
Mikołaj: i czemu tam jest mnożenie pochodna z ln to odwrotnosc jego wartosci to czemu tą odwrotnosc
mnożymy razy pochodną tej wartości?
26 cze 16:47
mat: Pochodna funkcji złożonej
26 cze 16:58
Mikołaj: a ekstrema to sie licy miejsca zerowe pochodnej?
26 cze 18:12
mat: Tak
26 cze 18:23