pomoc
angel: pomoze ktos rozwiazac to zadanie?
x3 + 6x2 +12x +8 =0
10 lut 15:56
Julek:
W(−2) = 0
x
2 + 4x + 4
x
3 + 6x
2 + 12x + 8 : (x+2)
−(x
3 + 2x
2)
4x
2 + 12x + 8
−(4x
2 + 8x)
4x + 8
−(4x + 8)
=0
Więc nasz wielomian można zapisać w postaci :
W(x) = (x+2)(x
2 + 4x + 4) = (x+2)(x+2)
2 = (x+2)
3
Istnieje jedno rozwiązanie równania x = −2, będące potrojonym pierwiastkiem tego wielomianu.
10 lut 16:15
angel: a umiesz to inaczej wytlumaczyc bo nic nierozumie?
10 lut 16:34
angel:
10 lut 17:20
ORZEŁ: szukasz jaką liczbe wstawić za x zeby równanie sie wyzerowało
jedną z nich jest −2
więc piszemy pierwsza postać
(x+2)* reszta ( otrzymasz ja dzielac wyrażejnie przy pomocy postaci tabelki Hornera
10 lut 17:22