Całka
Paweł: Witam, taka całeczka − nie mam pojęcia jak się do niej zabrać, jaką metodę stosować.
∫
√x2+a2dx
Poproszę o jakieś wskazówki
26 cze 14:34
jc: | | x2 | |
∫√x2+a2 dx = ∫x' √x2+a2 dz = x √x2+a2 − ∫ |
| dx |
| | √x2+a2 | |
| | x2+a2−a/td> | |
=x √x2+a2 − ∫ |
| dx= |
| | √x2+a2 | |
| | dx | |
x √x2+a2 − ∫√x2+a2dx + a2∫ |
| |
| | x2+a2 | |
| | 1 | | dx | |
∫√x2+a2 dx = |
| (x √x2+a2 + a2∫ |
| ) |
| | 2 | | x2+a2 | |
| | dx | |
∫ |
| =ln(x+√x2+a2), sprawdź! |
| | x2+a2 | |
26 cze 14:44
jc: Sprawdziłem, tak właśnie jest.
26 cze 14:45
Basia: przez części
v' = 1 v = x
| | x2 | |
J = x*√x2+a2 − ∫ |
| dx |
| | √x2+a2 | |
teraz
| | x2+a2 | | x2 | | a2 | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √x2+a2 | | √x2+a2 | | √x2+a2 | |
dodajesz równania stronami i masz
| | a2 | |
2J = x√x2+a2 + ∫ |
| dx |
| | √x2+a2 | |
tę ostatnią liczysz stosując pierwsze podstawienie Eulera
26 cze 14:55
jc: W trzech mianownikach trzeba dopisać pierwiastek.
W drugiej linii ma być x2+a2−a2 (a nie coś tak dziwnego, jak jest napisane).
26 cze 14:56
jc: Basiu, czasem łatwiej zapamiętać pojedynczy wynik, niż metodę, tym bardziej
| | dx | |
że całka ∫ |
| to po prostu funkcja odwrotna do sinh. |
| | √x2+1 | |
Jak się pamięta, to potem nie trzeba nic liczyć.
Wiem, uczniowie wolą pamiętać tabele sin, cos, tg (choć wartości dla wymaganych
kątów widać na obrazku).
26 cze 15:00
Basia: Zależy od wymagań.
Jeżeli student ma tę całkę w "gotowcu" czyli wykazie całek (podobno) podstawowych może nie
liczyć.
Jeżeli nie ma to nie wiem czy gotowy wynik zostanie zaakceptowany.
26 cze 15:10
jc: A jeśli student ucząc się pochodnych, różniczkował funkcję x→ln(x+√1+x2)
i zapamiętał wynik? Gorzej, jak nie wie, co to funkcja pierwotna, a zna wynik.
26 cze 15:32
Basia: Gorzej owszem, ale niestety takie są realia na niektórych kierunkach studiów.
Uczy się schematów rachunkowych, a ignoruje zrozumienie pojęć.
26 cze 15:44