objętość bryły ograniczonej powierzchniami
terefereeeee23: Oblicz objętość bryły ograniczonej
z=x2 + y2
z=4
z=9
Chciałabym prosić o jakieś nakierowanie, bo wyobrażam sobie jak ma wyglądać ta paraboloida w
tym obszarze od 4 do 9 tylko nie wiem kompletnie jak to zapisać w całce, czy to będzie całka
podwójna czy potrójna
26 cze 10:16
grzest:
Wprowadzam współrzędne walcowe:
x=rcosφ
y=rsinφ
z=z
J=r
| | 65π | |
V=∫02πdφ∫49dz∫9√zrdr= |
| . |
| | 2 | |
26 cze 13:57
26 cze 13:58
jc: Można też skorzystać ze wzoru na objętość bryły obrotowej
V=π∫ab f(z)2 dz
f(z)=√z
V=π∫49 z dz = π(81−16)/2 = 65π/2
26 cze 14:40
terefereeeee23: Dziękuję bardzoo
26 cze 16:04