Funkcja w konkurencji doskonałej
Melquiades: Funkcja przedsiębiorstwa dana jest wzorem Kc=0,5Q3+20Q+64. Przedsiębiorstwo sprzedaje
wyroby w cenie 50 jednostek.
a) wyznacz poziom produkcji, przy którym przedsiębiorstwo będzie ponosić najniższy koszt
jednostkowy
b) wyznacz poziom ceny
c) ile wyniesie zysk w przeliczeniu na jednostkę produktu?
Podpunkt a) zrobiłem następująco:
Kp − koszt przeciętny
Kk − koszt krańcowy
Kp=Kk
Kp={Kc}/{Q}=0,5Q2+20+{64}/{Q}
Kk=(Kc)'=1,5Q2+20
Krzywa kosztów krańcowych przecina krzywą przeciętnych kosztów całkowitych w jej minimum.
0,5Q2+20+{64}/{Q}=1,5Q2+20
−Q2+{64}/{Q}=0 /*(−Q)
Q3=64
Q=4
Nie wiem, jak z podpunktami b) i c).
26 cze 08:34