PW: Jeżeli w równości
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=15
dwa ze znaków "+" zastąpimy "przegródką"
|, to zobaczymy przedstawienie liczby 15 jako
sumy trzech składników, np.
1+1+1
|1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1
|1=15
obrazuje rozwiązanie
3 + 11 + 1 = 15
x
1=3, x
2=11, x
3=1.
Rozwiązanie spełnia warunki określone w zadaniu, jeżeli "przegródki" będą zastępowały znaki "+"
na miejscach od 1. do 12. (bo x
1>0 i x
3>2) oraz będą od siebie oddalone co najmniej o 2 (bo
x
2>1).
Wobec tego rozwiązań jest
− od liczby wszystkich możliwych wyborów dwóch spośród czternastu miejsc odejmujemy liczbę
wyborów, w których przegródki są przedzielone tylko jednym "+".
Nie jest to zalecany sposób z uwagi na trudność uzasadnienia.
Blee podał prostszy sposób − jest gotowy wzór na liczbę rozwiązań