matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie sumy wyrażenia
major:
n
0
n
1
n
n
Jak wyliczyć sumę
−
+ ... + (−1)
n
?
26 cze 01:48
iteRacj@:
skorzystaj ze wzoru:
n
k
n
n−k
=
↓
n
k
n
n−k
−
=0
26 cze 08:05
Adamm:
= (1−1)
n
=0 dla n>1
26 cze 09:28
jc:
iteRacja, dla parzystych n nic to nie da.
26 cze 09:32