Punkty
Adam: Odnalezienie błędu w rozwiązaniu lub wskazówka jak się za to dalej zabrać

Polecenie: Znaleźć punkty, w których płaszczyzna styczna do wykresu funkcji
| | 1 | |
f(x,y)= |
| *arctg(x2−1) |
| | x−y | |
jest równoległa do płaszczyzny 2z+x=0
1. Wyznaczyłem wektor normalny płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji f w punkcie (x
0,y
0) i
ma on postać n
f=(f
x(x
0,y
0);f
y(x
0,y
0);−1).
2. Wyznaczyłem wektor normalny płaszczyzny i ma on postać n=(1,0,2)
3.Wyznaczyłem alfa z n=alfa*n
f, alfa=−2
4.Obliczyłem pochodne po x i y
| | 2x | | arctg(x2−1) | |
fx= |
| − |
| |
| | [(x2−1)2+1]*(x−y) | | (x−y)2 | |
5.Utworzyłem układ równań, gdzie
f
x=−2
f
y=0
Którego nie mogę rozwiązać, ma ktoś jakieś wskazówki ew. miejsca gdzie popełniłem błąd?
25 cze 22:12
Adamm:
fx=−2 − tu jest błąd
25 cze 22:30
Adam: Dlaczego?
25 cze 22:36
Adamm:
bo −2fx=1 czyli fx=−1/2
25 cze 22:48
Adam: Fakt, masz rację. Co nie zmienia faktu,że ten układ nie ma chyba rozwiązań. Wrzucałem nawet go
do Maximy (darmowy odpowiednik MathLaba) czy chociażby do Wolframa i nie zwracało żadnych
rozwiązań. Masz może pomysł jak to "ugryźć"?
26 cze 04:37
26 cze 07:06
Adam: Bum
26 cze 19:12
26 cze 19:29
Adam: Czy dla polecenia, w którym nalezy znaleźć punkty w których płaszczyzna styczna do wykresu
funkcji jest równoległa do płaszczyzny, takie rozwiązanie jest poprawne?
https://i.imgur.com/3UmXJik.jpg
27 cze 00:38