Całki
całki: ∫arctg(2x+1)dx
Chciałbym rozwiązać to metodą przez części u i v, ale nie wiem jak w tym przypadku podstawić.
Dziękuje z gory za pomoc
25 cze 21:45
Lech: Najpierw podstawienie : 2x+1 = t , dx = dt/2
Czyli ∫ arctg t dt/2 = ......
u ' =1 ⇒ u = t
v= arctg t ⇒ v ' = 1/(1+t
2)
| | t | |
Czyli ∫ arctg t dt/2 = (1/2)( t arctg t − ∫ |
| dt ) = ....... |
| | 1+t2 | |
25 cze 21:51
Basia:
| | 1 | |
u = arctg(2x+1) u'= |
| *2 |
| | 1+(2x+1)2 | |
v' = 1 v=x
| | 2x | |
= x*arctg(2x+1) − ∫ |
| dx |
| | 1+(2x+1)2 | |
wiesz jak dalej policzyć?
25 cze 21:54
Basia: tak jak pokazał
Lech jest lepiej
25 cze 21:59