zmienna losowa, prawdopodobieńśtwo
Bartek: Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych losujemy jednocześnie 3 kule.
X oznacza liczbę wylosowanych kul białych. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X,
oraz obliczyć EX, D
2X
| | | | 10! | | 8*9*10 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 120 |
| | | 3!*7! | | 1*2*3 | |
Zmienna losowa skupiona na {0, 1, 2, 3}
| | | | 20 | |
P(X=0) = |
| = |
| , ponieważ nie wylosowałem żadnej kuli białej, |
| | 120 | | 120 | |
tylko trzy czarne z sześciu.
| | | | 4*15 | | 60 | |
P(X=1) = |
| = |
| = |
| |
| | 120 | | 120 | | 120 | |
ponieważ wylosowałem jedną białe kule z czterech i dwie czarne z sześciu i analogicznie:
Rozkład zmiennej losowej X powinienem rozpisać w tabelce:
X
i | 0 | 1 | 2 | 3 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 20 | | 60 | | 36 | | 4 | |
Pi | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | 120 | | 120 | | 120 | | 120 | |
| | 20 | | 60 | | 36 | | 4 | | 6 | |
EX = 0* |
| + 1* |
| + 2* |
| + 3* |
| = |
| |
| | 120 | | 120 | | 120 | | 120 | | 5 | |
D
2X = EX
2 − (EX)
2
| | 20 | | 60 | | 36 | | 4 | |
EX2 = 02* |
| + 12* |
| + 22* |
| + 32* |
| = 2 |
| | 120 | | 120 | | 120 | | 120 | |
| | 6 | | 14 | |
D2X = 2 − ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 25 | |
Czy zadanie policzyłem dobrze?
Pozdrawiam
Bartek: Liczyć nie liczyłem, tylko uwzględniłem w zapisach. Bardziej chodziło mi, aby drodzy
forumowicze
stwierdzili, czy rozpatruje wszystkie przypadki i dobrze liczę.
Dziękuję