Macierze
Kaj: Macierz
Czy można dobrać wartości parametru p tak aby układ miał więcej niż jedno rozwiązanie
Wyznaczyć te rozwiązania
x+py+z=1
2x+y+z=p
x+y+pz=p2
Wyszło mi że ma 1 rozwiązanie xcR{1,0}
Jak sprawdzić czy jest sprzeczny i ma wiele
Z Gaussa podstawiając 0 i 1 pod p
25 cze 20:38
Sushi:
Znasz warunki z wyznaczników ?
25 cze 20:50
Basia: jeżeli dobrze policzyłeś, że dla p∊R\{0;1} ma dokładnie jedno rozwiązanie
to oczywiście podstawić, tylko po co Gaussa do tego angażować?
p=0
x+z=1
2x+y+z=0
x+y=0
y = −x
2x−x+z=0
x+z=0
sprzeczność z (1)
p=1
x+y+z=1
2x+y+z=1
x+y+z=1
x=0
y+z=1
czyli nieoznaczony
rozwiązania to trójki
25 cze 20:50