układ 3 równań z 4 niewiadomymi
Łukasz: Mam do rozwiązania układ 3 równań z 4 niewiadomymi:
x1 − x2 + 2x3 − 3x4 = 2
2x1 + x2 − x3 +4x4 = 1
4x1 − x2 + 3x3 − 2x4 =5
metodą eliminacji Gausa doprowadziłem to do takiej postaci:
1 −1 2 −3 2
0 3 −5 10 −3
0 0 0 0 0
moje pytanie brzmi:
− czy do dobrej postaci to doprowadziłem?
− co z tym dalej zrobić jeśli tak ?
25 cze 19:32
Blee:
| ⎧ | 1 −1 2 −3 | 2 | |
| ⎨ | 2 1 −1 4 | 1 |
|
| ⎩ | 4 −1 3 −2 | 5 | |
| ⎧ | 1 −1 2 −3 | 2 | |
| ⎨ | 3 0 1 1 | 3 |
|
| ⎩ | 3 0 1 1 | 3 | |
| ⎧ | 1 −1 2 −3 | 2 | |
| ⎨ | 3 0 1 1 | 3 |
|
| ⎩ | 0 0 0 0 | 0 | |
25 cze 19:42
Blee:
dobrze ... niewiadome uzależniasz od dwóch parametrów
25 cze 19:43
jc: A może tak?
1 −1 2 −3 2
2 1 −1 4 1
3 0 1 1 3
2 1 −1 4 1
Przyjmij np. I, IV zmienną jako parametry, wylicz III zmienną,
a z drugiego równania wylicz II niewiadomą.
25 cze 19:44
Łukasz: czyli jest to układ równań oznaczony ?
25 cze 22:00
Basia: ile rozwiązań ma oznaczony układ równań?
a ile Twój?
25 cze 22:01
Łukasz: oznaczony ma jedno
a mój hmmm nieskończenie wiele ?
szkopuł tkwi w tym, że muszę szybko zweryfikować czy taki układ jest oznaczony, nieoznaczony,
sprzeczny albo czy jest układem równań Cramera jak to w miarę sprawnie zrobić ? o czym
pamiętać ? na co patrzeć ?
w sobotę mam zaliczenie
25 cze 22:08
Basia: Twój ma nieskończenie wiele; jest nieoznaczony
Wzory Cramera możesz zastosować ⇔ gdy liczba niewiadomych=liczbie równań
(czyli ⇔ masz macierze kwadratowe i możesz policzyć ich wyznaczniki)
Przy takich układach jak ten tutaj najlepsza jest metoda Gausa−Jordana.
25 cze 22:12
Łukasz: jest nieoznaczony bo ostatni wiersz to same zera ? 0=0
25 cze 22:37
Basia: zasadniczo tak, ale układ z taką macierzą
1 0 0 || 1
0 1 1 || 2
też jest nieoznaczony, a żadnego wiersza tu nie wyzerujesz
dostajesz z tego
x=1
y+z=2
czyli masz nieskończenie wiele rozwiązań postaci
(1; 2−z; z) gdzie z jest dowolne
25 cze 22:46
Basia: Najprościej mówiąc:
jeżeli po wyzerowaniu elementów pod przekątną w ostatnim niezerowym wierszu zostanie Ci więcej
niż jedna liczba różna od 0 będziesz miał układ nieoznaczony
25 cze 23:01
jc: A co z tym układem?
x + y + z = 5
x + y + 3z=7
25 cze 23:12
Basia: przecież tylko przy z zostanie Ci liczba niezerowa
1 1 1 || 5
0 0 2 || 2
z =2
x+y+2=5
x+y = 3
x dowolne
y=3−x
z=2
"ostatni" to nie całkiem fortunne określenie
ale kolejnośc wierszy zawsze można zmienić
25 cze 23:16
Basia: no i "pod" lub "nad" przekątną
25 cze 23:16