Kombinatoryka
Blacky_PL: Cześć, mógłby ktoś rozwiązać poniższe zadanie :
Wykazać, że wśród 5 dowolnie wybranych liczb naturalnych istnieje podzbiór, którego
suma elementów jest podzielna przez 3.
Z góry dziękuję!
25 cze 18:32
Adamm:
jeśli któraś z nich jest podzielna, to koniec
jeśli jedna daję resztę 1, druga 2, to ich suma jest podzielna
jeśli mamy same jedynki lub same dwójki, to suma ich trzech jest podzielna przez 3
w zadaniu wystarczy wybrać 3 liczby naturalne
25 cze 18:40
Adamm:
jest to też najmniejsza możliwa liczba liczb jakie trzeba dobrać
ciekawe jakie są własności takich liczb, dla dowolnej liczby "p", nie tylko trójki
25 cze 18:45
Blacky_PL: wybrać i po prostu je przedstawić? Bez żadnych obliczeń?
25 cze 18:54
Basia: jeżeli koniecznie chcesz to mieć formalnie to mniej więcej tak:
wszystkie liczby naturalne możesz podzielić na trzy rozłączne podzbiory:
N0 − liczby postaci 3n
N1 − liczby posatci 3n+1
N2 − liczby postaci 3n+2
wybierasz pięć liczb
jezeli wśród wybranych bedą liczby z każdego podzbioru to masz też takie trzy:
3k, 3m+1, 3n+2
ich suma = 3(k+m+n+1) czyli jest podzielna przez 3
jeżeli nie wybierzesz żadnej liczby z jednego z tych podzbiorów to musisz wybrać przynajmniej
trzy z któregoś z dwóch pozostałych
3k+3m+3n oczywiście podzielne przez 3
3k+1+3m+1+3n+1 = 3(k+m+n+1)
3k+2+3m+2+2n+2 = 3(k+m+m+2)
25 cze 19:03
Blacky_PL: Dziękuję Wam obydwojgu.
Pozdrawiam!
25 cze 19:08