Oblicz objętość
Bogdan: Znajdź objętość obszaru ograniczonego powierzchniami x2+y2−2ay=0 i x2+y2 +z2 = a
Mam problem z wyznaczeniem granic całkowania. Przeszedłem na współrzędne biegunowe i nie wiem
jak ograniczyć z i r.
25 cze 18:14
jc: Czy na pewno x2+x2+z2=a? czy może = a2?
25 cze 18:31
Bogdan: Oj mój błąd. Jest tam a2
25 cze 18:34
jc:
x =r cos t
y =r sin t
−π/3 ≤ t ≤ π/3
2a sin t ≤ r ≤ a
V=∫dt ∫√a2−r2 r dr
25 cze 18:42
Bogdan: Dzięki. Jak można wyliczyć t?
25 cze 18:53
jc: t jest zmienną.
Zapomniałem, wynik należy pomnożyć przez 2.
∫(a2−r2)1/2 rdr = −(1/3)(a2−r2}3/2
Wewnętrzna całka = (1/3) (a cos t)3
V=(2/3)a3 ∫−π/3π/3 (cos t)3 dt = ...
25 cze 18:59