z
Kasia: Jak wyliczyć A,B,C,D?
3=C+D
8=A−C−3D
5=B−C−3D
0=A−B+C−D
25 cze 16:37
jc: Zwyczajnie, przecież to układ liniowy.
25 cze 16:42
Kasia: Robię, robię.... I nic mi nie wychodzi.
25 cze 17:03
Adamm:
drugi − trzeci to mamy
3=A−B
stąd
−3=C−D
i C=0, D=3
spróbuj dalej
25 cze 17:47
Mila:
3=C+D
8=A−C−3D
5=B−C−3D
0=A−B+C−D
−−−−−−−−−−−−−
(3+4)⇔5=A−4D
(1 + 2)⇔11=A−2D
−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1−2)⇔−6=−2D⇔D=3 i 5=A−4*3⇔A=17
3=C+3⇔C=0
5=B−0−3*3
B=14
=======
A=17,B=14, C=0, D=3
25 cze 17:47
Blee:
8 = A − C − 3D
5 = B − C − 3D
czyli A = B + 3
podstawiamy do ostatniego równania:
0 = B+3 − B + C − D
D = C + 3
Z pierwszego równania:
3 = C + C+3 −> C = 0 −> D = 3
więc 8 = A − 0 − 3*3 −> A = 8 + 9 = 17
więc B = 14
koooniec
25 cze 17:52
Kasia: Wiem gdzie robiłam bład!
Dziękuje!
25 cze 19:55