trójmian kwadratowy
ciasteczkowa: dany jest trójmian kwadratowy f o współczynniku 2 przy najwyższej potędze x. wierzchołek
paraboli bedącej wykresem tego trójmianu ma spółrzedne W=(5,−10). wyznacz f(15).
10 lut 15:52
Julek:
Dane zadania :
f(x) = ax
2 + bx + c
a=2
W=(5;−10)
Szukane : f(15)
| | −Δ | | −(4+80c) | |
Yw = |
| = |
| = −10
|
| | 4a | | 8 | |
| | 76 | | 19 | |
(4+80c) = 80 ⇒ c = |
| = |
|
|
| | 80 | | 20 | |
Teraz podstaw pod zmienną x liczbę 15 i oblicz jej wartość
10 lut 16:24
ciasteczkowa: a ma pytanie: skąd przy podstawianiu pod yw wzięło się w Δ (4+80c)?
10 lut 17:38
anies: a może...
Postać kanoniczna trójmianu kwadratowego wygląda tak:
f(x)= a(x−p)2 +q
W(p,q)= W(5,−10)
a=2
f(15)=2(15−5)2 + (−10)
f(15)=2*100 −10 = 190
27 mar 21:38