cią
Filip: Pomocy

fn(x)=x
n x należy do przedziału [0,1]
Czy ten ciąg jest zbieżny jednostajnie? Uzasadnij odpowiedź.
25 cze 15:24
Adamm:
wyznaczyłeś do czego zbiega punktowo?
25 cze 15:29
Filip: f(0)= lim x
n= 0
f(1)= lim 1
n=1
Ustalmy x należące do [0,1] −−−> x jest parametrem

lim x
n= nieskończoność
Dobrze kombinuję?
25 cze 15:37
jc: | | 1 | | n | | 1 | |
(1− |
| )n ≥ 1− |
| = |
| |
| | 2n | | 2n | | 2 | |
Wniosek?
25 cze 15:37
jc: Jak będę codziennie wydawał połowę z tego, co mi zostało, będę miał nieskończoność?
25 cze 15:39
Filip: A proszę mi jeszcze powiedzieć jak sprawdzić czy ta funkcja jest ciągła?
25 cze 15:43
Filip: Czy tak?
lim (n−−−> 0)= x
n=0
lim (n−−−>1)= x
n=1
0≠1
Czy to jest dobrze

?
25 cze 15:51
Adamm:
fn(x)=xn
limn→∞ xn = 0 jeśli x≠1
limn→∞ xn = 1 dla x=1
czyli fn dąży punktowo do funkcji f danej wzorem
f(x)=0 dla x∊[0, 1)
1 dla x=1
fn są ciągłe na odcinkach [0, 1]
gdyby zbieżność była jednostajna, to f musiałoby być ciągłe
tak oczywiście nie jest
25 cze 16:04