Ciągłość funkcji ...
Konrad: Dla podanej funkcji zbadaj ciągłość, określ rodzaj nieciągłości oraz naszkicuj wykres.
f(x) = U{x}{x2−x)
Jakie punkty będą podejrzane ? Te które nie mogą być w dziedzinie ( czyli 0 i 1 ? )
25 cze 15:12
iteRacj@:
W definicji ciągłości funkcji w punkcie występuje wartość funkcji w tym punkcie.
Jeśli 0 i 1 nie należą do dziedziny funkcji, to nie została określona wartość f(0) i
f(1), więc jak możemy sprawdzać ciągłość w tych punktach ? ? ?
25 cze 18:40
Basia: Jeżeli funkcja nie jest okreslona w p−cie x0 to nie jest w tym punkcie ciągła.
25 cze 18:49
Konrad: a więc jak się za to zabrać ? Macie jakiś pomysł ?
25 cze 19:53
Adamm:
jest ona ciągła, bo to iloraz funkcji ciągłych
25 cze 19:54
iteRacj@:
Skoro funkcja jest ciągła w całej dziedzinie (Adamm wyjaśnił skąd to wiadomo), to nie ma
żadnych punktów nieciągłości. Więc nie ma jak określić rodzaju ich nieciągłości.
Pozostaje tylko naszkicować wykres.
25 cze 20:29
Konrad: Eh ... uwielbiam podchwytliwe zadania

Dzięki
25 cze 20:56
Lech: | | x | |
Funkcja f(x) = |
| nie jest ciagla ! ! |
| | x2 − x | |
25 cze 21:05
iteRacj@:
jej dziedziną jest R\{0,1}
@ Lechu jakich punktach jest nieciągła?
25 cze 21:15
Lech: Dla x= 1 wykres funkcji ma asymptote pionowa !
25 cze 21:18
25 cze 21:20
Lech: | | x | |
Czyli funkcja f(x) = |
| jest ciagla w swojej dziedzinie , ale jest nieciagla dla |
| | x2 − x | |
x=R
25 cze 21:25
Basia: mam wrażenie, że teraz skłaniamy się raczej do uznawania takich funkcji za ciągłe
na przyklad o tangensie mówi się, że jest funkcją ciągłą (a niekoniecznie tak jak dawniej:
"przedziałami ciągłą")
25 cze 21:28
Adamm:
Nie wiem jaki jest sens mówić o ciągłości funkcji w punkcie w którym nie jest określona
o ciągłości funkcji mówi się w jej dziedzinie
25 cze 21:28
iteRacj@:
ja przyjmuję to drugie podejście (punktów nie należących do dziedziny w ogóle nie biorę pod
uwagę), o 18:40 zaznaczyłam, że 0 i 1 nie należą do dziedziny,
z tego wynika mój wniosek, że ta funkcja nie ma punktów nieciągłości
25 cze 21:31
Lech: Dla funkcji f(x) = x−1 , w pisaniu programu komputerowego wystarczy napisac jedna
instrukcje bez zadnych ograniczen i program wyswietli wykres funkcji w postaci linii
prostej .
| | x2 −1 | |
Natomiast dla funkcji g(x) = |
| , nalezy dopisac dodatkowe warunki dla x= −1 |
| | x+1 | |
bo poprzedni program nie wyswietli wykresu funkcji , mimo ,ze po uproszczeniu
g(x) = x−1
25 cze 21:39
25 cze 21:43
iteRacj@:
@Konrad przy tym pierwszym podanym przez Basię podejściu masz dla x=0 nieciągłość I
rodzaju usuwalną, dla x=1 jest punktem nieciągłości II rodzaju.
25 cze 21:53