Calka
Kaj: Oblicz całkę niewłaściwą proszę o pomoc
e
∫ dxxlnx
1
25 cze 10:44
mat: lnx=t
| | dx | | t2 | | ln2x | |
∫ |
| = ∫tdt = |
| = |
| |
| | xlnx | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | ln2x | | 1 | |
twoja całka = |
| − limx→1+ |
| = |
| − (−∞) = ∞ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 cze 10:58
Kaj: Dzięki
25 cze 11:00
mat: Pomyłka od 3 linijki
| | dx | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| dt = lnt = ln(lnx) |
| | xlnx | | t | |
twoja całka = ln(lne) − lim
x→1+ ln(lnx) = 0 − (−
∞) =
∞
25 cze 11:01
the foxi:
a czy całka nie powinna wyglądać po podstawieniu:
...=lnt=ln(lnx)
ln(lne)−lim
x→1+ln(lnx)=0−(−
∞)=+
∞
25 cze 11:05
the foxi:
o właśnie

pisałem na telefonie i nie odswiezylem...
25 cze 11:06