pomooczyy
cynamonek: rozwiązać
∫sin(2x)cos(4x)dx = .... ∫sin(2x)( cos2(2x) − sin2(2x)= ∫[sin(2x)cos2(2x) − sin2(2x)sin(2x)
]dx
∫sin(2x)cos2(2x) dx=...
∫− sin2(2x)sin(2x) dx =...
co dalej ?
24 cze 20:53
Adamm:
∫sin(2x)cos(4x)dx=∫sin(2x)(2cos2(2x)−1)dx=2∫sin(2x)cos2(2x)dx−∫sin(2x)dx
pierwsza całka, podstaw t=cos2x
z drugą chyba sobie poradzisz
24 cze 20:55
cynamonek: czemu masz tam ? (2cos2(2x)−1) a nie )( cos2(2x) − sin2(2x)
24 cze 20:57
Adamm: to to samo, ale ta forma jest wygodniejsza
24 cze 20:59
cynamonek: wychodzi mi jakaś inna całka niż na wolfrmaie cały czas

/
24 cze 21:00
Adamm:
to wpisz sobie z tego co ci wyszło pochodną
wychodzi ci coś innego niż pod całką?
24 cze 21:01
cynamonek: nie chcę mi się już tego sprawdzać musze lecieć dalej z materialem bo jutro egzamin ;X
24 cze 21:11
jc: Czysta trygonometria.
2 sin(2x)cos(4x) = sin(2x + 4x) + sin(2x−4x)
sin 2x cos 4x =(sin 6x − sin 2x)/2
∫sin 2x cos 4x dx = − (cos 6x)/12 + (cos 2x)/4
24 cze 21:55