sprawdź, czy wektor a jest prostopadły do płaszczyzny wyznaczonej przez wektory
Leszek : Dane sa trzy wektory a=[−5,2,3] , b=[−1,2,−3] i c=[1,2,3] sprawdź, czy wektor a jest
prostopadły do płaszczyzny wyznaczonej przez wektory b i c.
24 cze 19:59
Adamm:
a•b=0
a•c=8
nie jest prostopadły
24 cze 20:26
Leszek : A możesz podąć jakieś obliczenia żebym zrozumiał skąd się to wzięło?
24 cze 20:36
Adamm:
Iloczynu skalarnego nie potrafisz liczyć?
24 cze 20:52
Leszek : potrafię ale jak sprawdzić czy jest prostopadły
24 cze 21:00
Adamm:
podprzestrzeń liniowa jest prostopadła do jakiegoś wektora wtedy i tylko wtedy,
kiedy wszystkie wektory z bazy tej podprzestrzeni liniowej są do niego prostopadłe
czyli a•b i a•c muszą być oba zerami
24 cze 21:03
Mila:
b=[−1,2,−3] i c=[1,2,3]
n
→=b x c
i j k
−1 2 −3
1 2 3
n
→=[12,0, −4] wektor normalny płaszczyzny
a=[−5,2,3]
wektor
a
→ nie jest równoległy do wektora normalnego
24 cze 22:05
Mila:
⇔a→ nie jest prostopadły do płaszczyzny
24 cze 22:23
Adamm:
Mila, sądzisz że mój sposób jest zły?
24 cze 22:24
Mila:
Nie, podałam inny sposób

To samo nam wyszło.
24 cze 23:05